Power Delivery töltési technológia: Mik a fő előnyei?

Számos töltési szabvány létezik a világon. Az egyik legrégebbi az USB 2.0, amely az elmúlt években veszített népszerűségéből. Hátránya az alacsony maximális töltőteljesítmény, csak 2,5 W-os szinten. Emiatt a töltés szükségtelenül sokáig tart.

Hatékonyabb innovatív technológiák kerülnek előtérbe, köztük a Power Delivery. Ez a töltési szabvány lenyűgöz a magas töltési sebességével, de a nagyszerű biztonságával is.

Töltés csak USB-C csatlakozón keresztül

A Power Delivery technológiát az jellemzi, hogy csak akkor működik, ha egy modern USB-C csatlakozón keresztül tölt, amely jelenleg gyorsan helyettesíti az USB 2.0-t és más régebbi típusú csatlakozókat.

Jó tudni: A Power Delivery szabvány szerinti töltést ma már számos okostelefon, táblagép, de laptop és powerbank is támogatja.

 

2 generációs Power Delivery technológia

Ma már 2 féle Power Delivery technológiával találkozhatunk. A mobiltelefonokban leggyakrabban használt PD 3.0 régebbi verziója legfeljebb 100 W maximális töltőteljesítményt támogat. Egyes gyártók ezt a teljesítményt még alacsonyabb értékekre korlátozzák.

A PD 3.1 újabb verziója 240 W-ig támogatja a töltést. Ezért gyakran használják laptopokban. A nagy kimeneti feszültségeknek és kimeneteknek köszönhetően a tápegységgel történő töltés akár 70% -kal gyorsabb, mint a régebbi töltési szabványok esetében.

 

Több eszköz töltése egy adapterrel

Mivel a Power Delivery adapterek támogatják a nagy teljesítményű töltést, okostelefont, táblagépet és laptopot is tölthetünk egyetlen töltővel. Ez nagy előny, különösen utazáskor. Nem kell több különböző töltőt magunkkal vinnünk. Mindössze egy olyan eszközre van szükség, amely szinte minden okoseszközt rendkívül gyorsan és hatékonyan tölt fel.

 

Csúcsminőségű biztonság

A Power Delivery technológia automatikusan beállítja a töltési teljesítményt az eszköz követelményeinek megfelelően. Így, ha egy 15 W-os töltést támogató okostelefont egy legfeljebb 65 W-os adapterrel töltünk, a kimeneti teljesítmény csökken az okostelefon képességei alapján, és  nem melegedik túl vagy az akkumulátor nem használódik el gyorsabban. Ezenkívül nem áll fenn a veszélyes rövidzárlatok veszélye.

 

PD-adapterek és SBS powerbankok

Azt a tényt, hogy egy adott adapter vagy tápegység támogatja a Power Delivery szabvány szerinti töltést, a csomagoláson vagy közvetlenül a készüléken található PD rövidítés jelzi.

A Power Delivery technológiát ma már a legtöbb SBS powerbank és töltőadapter támogatja. Rendelkeznek ezekkel a modern GaN adapterek vagy Mag powerbankok is. A PD-szabvánnyal rendelkező SBS-termékek megvásárolhatók például a  NAY üzletekben és webáruházakban.